tiistai 26. heinäkuuta 2016

UTSS - Summer Camp 2016


UTSS järjesti viime viikolla seitsemänpäiväisen kesäleirin sponsoroimilleen lapsille, joilla on albinismi. Leiri järjestettiin toista kertaa, ensimmäinen leiri järjestettiin vuonna 2013. 

Ajatuksena leirin taustalla on yksinkertaisesti tarjota lapsille iloa elämään ja mahdollisuuksia kokea jotain tavallisesta arjestaan poikkeavaa. Siinä missä muut lapset (joilla ei siis ole albinismia) lähtevät loma-aikoina kotiin perheidensä luo, lapset, joilla on albinismi, jäävät kouluihinsa, sillä heidän ei ole turvallista mennä perheidensä luo. Lisäksi monenkaan perheestä ei ole mitään tietoja, joten näillä lapsilla ei ole mitään muuta paikkaa olla, kuin koulunsa. Viikko kesäleirillä on siis näiden lasten ainoa mahdollisuus päästä pois edes hetkeksi kouluympäristöstään.

Leirillä oli UTSS:n henkilökunta Dar es Salaamista ja Mwanzasta, paikallisia vapaaehtoisia sekä vapaaehtoisia Yhdysvalloista ja Kanadasta. Myös järjestön perustaja, Peter Ash, oli paikalla perheensä kanssa. Leirillä toimi yhteensä seitsemän työpajaa aiheinaan musiikki, taide, draama, liikunta, tiede, Raamattu ja journalismi. Lisäksi alle viisivuotiaille lapsille oli järjestetty päiväkoti. 



Musiikkipajassa laulettiin ja tanssittiin.


Urheilupajassa lämmiteltiin leikkien, jonka jälkeen pelattiin jääkiekkoa (tai oikeastaan kiekkoa, jään puuttuessa).




Päiväkodissa askarreltiin, leikittiin ja laulettiin.

Draamatunnilla kannustettiin lapsia ilmaisemaan itseään rohkeasti.




Taidepaja oli monen lapsen suosikkiaktiviteetti.

Itse toimin toisena ohjaajana journalismi-pajassa yhdessä UTSS:n oman valokuvaajan/toimittajan kanssa. Siinä missä muut lapset olivat jaettu iän mukaan eri ryhmiin ja nämä ryhmät kiersivät pajasta toiseen, journalismiryhmämme koostui neljästä vanhemmasta oppilaasta, jotka viikon ajan kiersivät haastatellen muita lapsia ja ryhmien vetäjiä sekä havainnoiden yleisesti työpajojen toimintaa. Lisäksi he valokuvasivat ja videoivat työpajojen toimintaa. Näistä keräämistään tiedoista he kirjoittivat artikkeleja, jotka sen jälkeen kirjoitettiin puhtaaksi tietokoneella ja julkaistiin Summer camp-lehtenä. Nuoret saivat myös itse harjoitella tietokoneella kirjoittamista, mikä tuli osalle täysin uutena kokemuksena. 



Leirin kantavana teemana oli lasten itsetunnon nostaminen, sillä moni ihmisistä, joilla on albinismi, kokee täällä yhteisöissään syrjintää ja epäilyjä siitä, pystyvätkö he toimimaan ja suoriutumaan tehtävistä kuten ihmiset, joilla ei ole albinismia. Ja kyllähän he pystyvät! Leiri ei pelkästään tarjonnut lapsille onnistumisen kokemuksia ja itsetunnon nostatusta, vaan se myös viestitti yhteisöille ja laajemmin yhteiskuntaan tärkeää viestiä siitä, että ihmiset, joilla on albinismi, suoriutuvat tehtävistä siinä missä muutkin, ellei jopa paremmin! Leiri ei siis tarjoa pelkästään iloa lapsille, vaan pyrkii myös vaikuttamaan rakenteellisesti yhteisöihin ja yhteiskuntaan. 


Viimeisenä päivänä järjestettiin päätösjuhla, jossa lapset pääsivät esittämään viikon aikana opettelemiaan lauluja, näytelmiä ja tansseja.


1 kommentti:

  1. Olipa siellä säihkyvän oranssi tukka. Punainen tukka on merkki erityisen herkästi palavasta ihosta, väittävät. Hiusten väri on tuossa luultavasti OCA2- ja MC1R-geenien yhteispeliä. OCA2-albinismi (ei TYR-geenin albinismi) on Tansaniassa yleisin albinismityyppi.

    VastaaPoista