lauantai 27. elokuuta 2016

Näkökulma: Albinismin taakka Afrikassa | maailma.net

Näkökulma: Albinismin taakka Afrikassa | maailma.net: Vaikutusvaltaisilla ja varakkailla ihmisillä on sormensa pelissä albinismista kärsivien ihmisten vainossa, mikä selittää myös tuomioiden langettamisen vaikeutta, kirjoittaa Tansaniassa albinismin parissa työskentelevä Sanni Niemelä.

torstai 18. elokuuta 2016

Emmanuel


Emmanuel on 14-vuotias tansanialainen poika, joka opiskelee eräässä Mwanzan yksityisistä kouluista. Viisi vuotta sitten hän asui vielä perheensä luona muualla, mutta joutui albinisminsa vuoksi hyökkäyksen kohteeksi. Viisi vuotta sitten marraskuussa perheen kotiin vierailulle saapuneet kaksi miestä iskivät Emmanuelin puuhalolla tajuttomaksi, katkaisivat hänen oikean kätensä sekä sormia vasemmasta kädestä ja repivät häneltä hampaita irti. 




Emmanuel vietiin hyökkäyksen jälkeen keskukseen, joita Tansanian hallitus perusti tarjotakseen lapsille, joilla on albinismi, turvallisen elinympäristön. Elinolot tai opetuksen taso keskuksissa eivät ole kovinkaan hyvät, minkä vuoksi mm. Under the same sun- järjestö on päättänyt sponsoroida osalle lapsista koulutuksen yksityisissä kouluissa. Emmanuel on yksi Under the same sun- järjestön sponsoroimista lapsista ja kaksi vuotta sitten hän siirtyi opiskelemaan tänne Mwanzaan. 



Emmanuelilla on käytössään proteesi oikean käden tilalla ja vasempaa kättä korjattiin niin, että Emmanuel pystyy sillä kirjoittamaan tai piirtämään, kahta jäljellä olevaa ”sormea” käyttäen. Lisäksi hän auttaa poskellaa kättään, kun piirtää tai kirjoittaa. Ja mikä taiteilija Emmanuel onkaan! Kuvat on otettu UTSS:n järjesämältä kesäleirilta taidetyöpajasta, missä Emmanuel pääsi tekemään sitä, mistä suuresti nauttii, piirtämään ja maalaamaan. Vaikka Emmanuelilla saattaisi aueta ura taiteilijanakin, sen sijaan Emmanuel haluaa isona pääministeriksi. Ensimmäinen asia, mitä hän pääministerinä tekisi, olisi kaikkien ihmisiä, joilla on albinismi, kohtaan hyökkänneiden etsiminen ja heidän laittaminen vankilaan. 

Emmanuel ei tiedä, missä miehet, jotka hyökkäsivät hänen kimppuunsa, ovat tällä hetkellä tai saivatko he teostaan rangaistuksen. 



tiistai 16. elokuuta 2016

EDIT Hyökkäyksistä 185 tapauksessa uhri on menehtynyt (tekstissa luku 184).

sunnuntai 7. elokuuta 2016

Ihmisiä, ei aaveita!


Albinismin ympärillä Afrikassa on vellonut ja velloo edelleen kaikenlaisia hulluja ja yliluonnollisuuden värittämiä uskomuksia. Osaan näistä ihmiset uskovat edelleen, vaikka tietoisuuttaa albinismista on lisätty ja pyritään lisäämään kaiken aikaa. Koska ihmiset, joilla on albinismi, erottuvat katukuvasta räikeästi Afrikan maissa, eikä faktatietoa asian selittämiseksi ole ollut saatavilla, on erilaisille noituuden siivittämille selityksille syntynyt valitettavasti hedelmällinen pohja. Uskomusten vuoksi ihmiset, joilla on albinismi, kokevat syrjintää yhteisöissään, eikä heitä nähdä tasavertaisina yhteisön jäseninä tai kykeneväisinä toimimaan samoin kuin ihmiset, joilla ei ole albinismia. Lapsen, jolla on albinismi, ajatellaan olevan kirous perheelle ja hänet saatetaan pitää piilossa niin häpeän, kuin myös pelon vuoksi.


Viimeisten kymmenen vuoden aikana Afrikassa hyökkäyksen kohteeksi on joutunut 481 ihmistä, joilla on albinismi. Heistä 184 tapettiin. Pelkästään Tansaniassa hyökkäyksiä on ilmennyt 165, joista 76 tapauksessa uhri on tapettu. Motiivina toimivat ahneus ja epätoivo, sillä  hyökkäykset ovat usein jo menestyneiden ja varakkaiden henkilöiden toimeksipanemia. Näin ainakin voidaan olettaa, kun arvioiden mukaan ihmisen, jolla on albinismi, raajan arvo pimeillä markkinoilla on  75 000$,  tansanialaisen keskimääräisen vuosipalkan ollessa noin 920$. Lisäksi Afrikan maissa on havaittu kasvua hyökkäysten määrässä poliittisten vaalien lähentyessä. Tämä taas vastaa osaltaan siihen, miksei hyökkäyksiä ole saatu lopetettua tai miksi oikeudenkäynnit hyökkääjiä vastaan etenevät tahmeasti, jos etenevät lainkaan. Kun hyökkääjien toimeksiantajat illallistavat samassa pöydässä heidän kanssaan, joiden pitäisi hoitaa oikeudenkäynnit, ei voida odottaa kovinkaan tehokasta tai perusteellista toimintaa.


Melaniinin tehtävä ihossa on suojata sitä auringon UV-säteilyltä. Melaniinipigmentin puuttumisen takia, ihmisten, joilla on albinismi, iho on hyvin herkkä auringon UV-säteilylle. Toisin sanoen, iho ruskettumisen sijaan ainoastaan palaa auringossa, aina. Toistuva palaminen puolestaan aiheuttaa ihosyöpää. Afrikassa 90% ihmisistä, joilla on albinismi, menehtyy alle 40-vuotiaana ihosyöpään. Tämä on seurausta faktatiedon puuttumisesta, ihoa ei ymmärretä suojata eikä ihosyövän varhaisia merkkejä osata tunnistaa. Harvalla on myöskään varaa maksaa syöpähoitoja.


Ihmisten, joilla on albinismi, tilanteeseen Afrikan maissa on puututtu ja asialle annetaan yhä enemmän huomiota. Eri järjestöillä on tässä työssä merkittävä rooli. Tansaniassa turvaa lapsille, joilla on albinismi, on tarjonnut  hallituksen perustamat keskukset. Keskukset eivät kuitenkaan nujerra ongelmaa juurineen, vaan toimivat ainoastaan ensiapuna turvattomuuteen. Tärkein, mutta myös työläin, tekijä tilanteen muuttamiseksi on tietoisuuden lisääminen albinismista. Vain sillä saadaan järjettömät uskomukset nujerrettua, minkä myötä ihmisille tarjoutuu yhtäläiset mahdollisuudet normaaliin elämään, albinismista huolimatta.